A megnyito napja

A tegnapi kirandulos nap volt hivatalosan az elso nap (ekkor zajlottak a szekciouleseket elokeszito es evertekelo tanacsulesek is az IFLA-szekciokban, igy az ott erdekeltek sajnos nem kirandulhattak).  A megnyito beszedek kozul a sved szervezobizottsag vezetoje Agneta Olsson nagyon jo es rovid udvozlobeszedet tartott. Sajnos Ellen Tise elnokrol mar nem volt elmondhato ugyanez. Vannak nagyon jo kepessegu harmadik vilagbeli eloadok, de az elnokasszony nem tartozik ezek koze. Nem tudja felekelteni az eredeklodest es nagyon hosszan beszelt meg melle. Nem csak en nehezteltem csendben, hanem a mellettem ulo jonehany sved konyvtaros is. Utana viszont Jan Eliasson a veteran diplomata, volt ENSZ kozgyulesi elnok sodro lenduletu szenzacios eloadast tartott a tudasalapu eselyegyenloseg fontossagarol, a tudas terjesztesenek egyetemessegerol s´harcosan kiallt az Open Access szellemisege mellett.  Ézt kovetoen a Waterloo nevu Abba trbute-zenekar fellepesere jo kis bulihangulat alakult ki a teremben, a haromezer resztvevo legalabb fele elkezdett tancikalni, kozottuk is az afrikaiak es a svedek vittek a primet. Igy vegulis igen vidam hangulatban ert veget a megnyito.
A megnyito elott meg meglatogattam a kongresszusi kozpont parkolojaban allo mölndali es kungsbackai bibliobuszokat. Mindket helyen arrol szamoltak be, hogy felhasznaloik mintegy ketharmada gyermek (s persze a szuleik), ennek megfeleloen impozans gyermekkonyvtari anyag es jatszosarok fogadott mindket buszban. A mölndali (nem ezzel a dokumentumelrendezessel) de rendszeresen utbaejti a helyi bortont is, ahol a bortonorok veszik fel a benti rendelest, s ok szamolnak el a buszosokkal a kert es visszahozott dokumentumokkal.
A New Comer`s Session-rol nem nagyon van mit irnom, mert praktikus infok tarhaza hangzott el. Ami egyedul figyelmet erdemel, hogy milyen profin terveztek meg a web2-es nepszeusitest a kozossegi mediafeluletek es blogok bevonasaval. A webmestert egyebkent Louis Takacsnak hivjak, Szia Martonnal koszont vissza az eme blog regisztraciojat visszaigazolo e-mailben (szemelyesen meg nem talalkoztam vele, de a visszaigazolas nyoman kaptam egy kis cetlit amit a reg.kartyamhoz lehetett praktikusan hozzaragsztani, igy hasznalhatom a sajtokozpontot is majd, mint blogger, onnan talan jobban mennek majd a kepfeltoltesek is). Delutan negytol volt a szakmai kiallitas megnyitoja, a göteborgi varosvezetok reszvetelevel. Ma inkabb a dan resztvevokre koncentraltam. Kiprobaltam az aarhusi egyetemi es nemzeti konyvtar vadiuj mediakioszkjat, melynek segitsegevel a bibzoom szolgaltatasainak igenybevetele mellett zene es hangoskonyvvasarlasra is lehetoseg nyilik, fizetes kartyaval, letoltes USB-vel. Hosszan beszelgettem a bibliotek.dk egyik fejlesztojevel (ezt a DBC vegzi, irtam mar rola korabban). O amellett ervelt, hogy egy stabil retrospektiven teljes nemzeti bibliografiara alapozott nagy adatbazisra epitik fel most a konyvtarkozi kolcsonzes teljes automatizalasat es csomo on-the fly elvu halozati szolgaltatast. Egyben az egyes konyvtarak  rekordallomanyat bacupolni is tudjak, igy ha elszall egy helyi szerver, az automatizalt backup aranyat er. Estenkent gozerovel zajlik a varosi fesztival, a Brunnsparken mellett a varos kozepen meg nepek konyhaja is uzemel, ahol az ausztral kenguruburgertol a hollnad palacsintan es a nemet bratwurston at az olasz csokiig es a lengyel pirogig van minden, csak epp a magyar konyhanak sincs hire hamva sem. Ez tortent roviden ma, holnap remlhetoleg Picasan ujabb attoltott kepekkel tudok szolgalni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük