Luxemburgról és környékéről röviden

Történelem dióhéjban

A Luxemburgi Nagyhercegség (az egyetlen hercegség napjainkban Európában, amelyet a nagyherceg államfőként irányít döntően protokolláris jogkörökkel) Nyugat-Európa közepén helyezkedik el, Németország, Belgium, Franciaország a fővárostól kb. 40 km. távolságon belül található. Történetéről röviden annyit, hogy a római alapítású Trier (A trieri püspök) vonzáskörébe tartozott sokáig a középkor folyamán, először a Napkirály uralma alatt került francia fennhatóság alá, utána viszont a Habsburgok következtek (az osztrák ág), Napóleon alatt a polgári törvénykezés nagy lendületet kapott, azóta is franciául írják a törvényeket, az írott sajtó viszont jórészt németül jelenik meg.  Napóleon bukása után a holland uralkodó magánbirtoka lett, semleges státuszban tagja a német vámszövetségnek egészen az első világháborúig. Az 1830-ban bekövetkezett belga önállósulással elvesztette területének jó részét, melyek ma Belgiumban Vallónia részét alkotják. Amikor férfiágon kihalt a holland uralkodóház, át kellett engednie a Luxemburg irányítását a ma is az államot irányító agyhercegi családnak.  Gazdaságszerkezetét a XX. század hetvenes éveinek végéig alapvetően a vas és acélipar határozta meg.  Az 1980-as évektől annak összeomlásával, Európa vezető pénzügyi és kereskedelmi szolgáltatói közé emelkedett, manapság már ez adja gazdaságának alapját. A második világháborúban a náci megszállás erőteljes németesítéssel járt, a zsidókat innen is deportálták.

Luxemburg és az EU

A második világháború után a luxemburgi származású Robert Schuman, akiből francia külügyminiszter lett, sokat tett a német, belga, francia, luxemburgi részvétellel létrehozott Európai Szén és Acélközösségért. Luxemburg az európai egységesülési folyamat menedzselésében vezető szerepet játszott, itt múködik például az Európai Bíróság, az Eurostat, az Európai Unió Kiadóhivatala is (mely az Európai Bizottság szervezeti egységeként működik). Az Európai Parlament nem ülésezik itt, irodái viszont megtalálhatók a városban. Az EU saját magát adóztatja, illetve nyújt társadalombiztosítási ellátást alkalamzottai számára, melynek hatálya az egész EU területére kiterjed, a szabad orvosválasztás lehetőségével együtt. Az igazi kihívást azt okozza, hogy a súlyos betegségek kivételével minden költséget az alakalmazottnak kell megelőlegeznie, melyenk 80-85 százalékát kapja vissza, egyes ellátások költségvetési sapkája igen alacsonyan van meghatározva a valós költségekhez képest. A másik kihívás, hogy az EU-ban egyenrangúnak tekintik a fizetések és juttatások kiszámításának a belga és luxemburgi fizetésekekt, holott a megélhetési költségek utóbbi országban jóval magasabbak. A szakszervezetek eddig hiába küzdöttek a kompenzációért. Az országban a fő problémát az ingatlanhiány, s ezzel összefüggésben a rendkívül magas eladási és bérleti árak jelentik.  Nagyon sokan ingáznak a francia-elzászi területekről (Metz és környéke), Németországból Rjna-Pfalz és Saar-vidék tartományokból, illetve Belgium szintén Luxemburg névre hallgató kantonjából

Luxemburg városa

Luxemburg város az ország fővárosa, bő százezer lakossal bír, akiknek túlnyomó többsége más országokból érkezett. A legnagyobb a portugálok aránya, akiket a katolikus hitük és a közös neolatin nyelvi gyökerek miatt látnak szívesen a kevéssé kvalifikált munkakörökben. Az EU-s intézmények jelenléte, illetve a pénzügyi és kereskedelmi központi szerepköre miatt, szinte minden uniós tagállam polgárai jelentős létszámban dolgoznak itt, a magyar közösség is létszámát is több ezresre becsülik.

A város rendkívül változatos természetföldrajzi környezetben helyezkedik el. Az egyes városrészek különféle dombokon, fennsíkokon illetve az azokat összekötő völgyekben találhatók. Két uniós negyed is van Kirchberg a város északi és Gasperich a város déli részén, az EU Kiadóhivatal pedig a város központjábana a központi pályaudvar közelében található. Néhány éven belül a tavaly nyáron új épületbe költözött Kiadóhivatal kivételével az összes EU-s részleget Kirchbergbe költöztetik az építés alatt álló Jean Monnet-ről elnevezett központba. A város közepén az Alzette folyócska folyik keresztül, melyen látványos közúti és vasúti völgyhidak ívelnek át. A város közepén két külön fennsíkon található a folyócsak által elválasztva a pályaudvari negyed illetve az Óváros. Utóbbi kompakt, de nagyon szép, itt található a Hercegi Palota is, illetve a múzeumi negyed, ahol a Luxemburgi Történeti Múzeum állandó kiállítása igen jó áttekintést nyújt az ország történetéről, teraszáról pedig fantasztikus panormána nyílik az alatta elhelyezkedő völgyre meg szemben a pályaudvari negyedre.

A kevésbé kvalifikált munkakörökben túlnyomórészt neolatin kultúrkörből érkezett emberek dolgoznak velük a francián és a portugálon kívül nehéz más nyelven szót érteni, a született luxemburgiak, illetve a banki szektorban, kereskedelmi vezető posztokon dolgozók jelentős része bírja a franciát, a németet és az angolt is. A luxemburgi nyelv egy mosellei frank német dialektus számos francia elemmel, hivatalos nyelv, egyre jobban felnő szókincsében is a német és a francia mellé. Luxemburgban nincs közszolgálati média, az RTL csoport sugároz franciául és luxemburgiul tv adásokat, németül és angolul pedig rádióadásokat is, emellett hírportálokat is üzemeltet ezen nyelveken.

Magyar szemmel a praktikum szempontjából annyit tudtam eddig felmérni, hogy nagyon nem mindegy, hogy valaki a neolatin, vagy a germán kultúrákat részesíti-e előnyben. Előbbiek jól otthonra találhatnak a fővárosba, az attól délre lévő területeken, illetve a szomszádos Elzászban és Vallóniában is. Számos honfitársunk, aki viszont inkább a német kultúrában, német környezetben érzi otthon magát, a Luxemburg városhoz hasonló lakosságszámú Trier és környéke illetve a határmenti Saar-vidéki területek kínálkoznak inkább lakóhelyül. Ezeken a területeken a nálunk megszokott boltokat, márkákat, áruválasztékot jóval nagyobb eséllyel lehet megtalálni mint Luxemburgban, ahol a szupermarketekben a francia és benelux áruk dominálnak (a holland áruleíró feliratok igen jól jönnek a franciák mellett). A kis távolság ellenére meglepően nagy a különbség márkákban, áruválasztékban még az ALDI és LIDL láncokat tekintve is. Az országban ingyenes a tömegközlekedés, kivéve a vonatok első osztályát.

A várostól délre található a térség meghatározó folyója a Moselle, mely Franciaországan ered, keresztülfolyik Luxemburgon.  A francia-német-luxemburgi hármashatáron található Schengen városka neve sokaknak ismerős lehet az EU-n belüli szabad mozgást biztosító egyezmény kapcsán, hosszú szakaszon luxemburgi-német határfolyó, majd Koblenznél ömlik a Rajnába. Partjain számos híres borvidék terül el. Szabályozása a három ország együttműködésében valósul meg, az árvízveszélyt csökkentendő.

Egyelőre elöljáróban ennyit ismertettem, már így is túl hosszúra nyúltam, később lesz még szó például a közlekedésről,illetve a könyvtári rendszerről is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük