Évkezdet 2019-ben

Jó mozgalmasan indult ez az év is.

Eszéken került sor az idei Bobcatsss konferenciára, jó nagy hóban kellemes hangulatban, jó szervezéssel. A webarchívumok tudományos hasznosításáról adtam elő. Jó sokan voltunk magyarok kint idén.

Megismerkedtem az eszéki tanszék magyar származású oktatójával Vacsora Zsolttal, aki a pécsi és az eszéki könyvtárosképzést hasonlította össze poszterével. Néhányan OSZK-sok idén is összefoglalót készítünk a Könyv Könyvtár Könyvtáros szakfolyóirat számára.

A keynote előadások közül kettő nagyon jó volt. Koraljka Golubot igen jó volt hallgatni, hogy Växjöben pár év alatt milyen erős interdiszciplináris oktatási és kutatási műhelyet építettek fel, jelentős nemzetközi kapcsolatokkal. Anno még amikor 2012-ben Oslóban a szakdolgozatom írtam a digitális könyvtári mesterképzéseket összehasonlítandó, még szervezési fázisban is alig létezett a tanszék jelenlegi profiljával, sőt úgy volt, hogy meg is fog szűnni a könyvtárosképzés ott. Ehhez képest most szinte mindenki tőlük tanulhat Európában, hogy miként kell nyitott interdiszciplináris kutatási műhelyt létrehozni gazdag intézményen belüli s azon kívüli kapcsolatrendszert is kiépítve.

A második napon a holland keynote speaker Frank Huysmans amszterdami kutató-professzor pedig nagyívű előadásban vezette le, hogy miképp lehet egyes nemzeti könyvtári rendszereket összehasonlítani egymással, s hogyan meríthetünk más társadalomtudmányi diszciplínákból összehasonlítási módszereket és szempontokat.  Aztán eléggé elképedtem azon, hogy a harmadiknak odaítélték a legjobb előadás díját… Ilyet még nem is hallottam, hogy egy meghívott voltaképpen hivatalos programon kívüli előadónak járjon ez az elismerés…

A Koppenhágában tanuló román Alina Stoicescu kitűnő előadást tartott, az adattudomány és a könyvtári munka kapcsolatáról. Remélhetőleg le tudom fordítani a publikációját magyarra is a Könyvtári Figyelő számára a tavasz folyamán.

Jövőre Párizsban lesz ez a rendezvény remélem el tudok majd jutni oda is.

Közben cikket tervezek összeállítani a webarchiváláshoz kötődő oktatási programunkról a Digital Library Perspectives folyóirat számára. Itthon, bár nem tudtam elmenni de a tavalyi SWIB konferencia előadásai közül fogok szemelgetni a TMT részére. A Könyvtári Figyelőnek rendszeresen állítok össze referátumokat skandináv szakfolyóiratokból, illetve egyéb angol nyelvű nemzetközi cikkek is ki szoktak kötni nálam e célból.

Közben a Könyvtártudományi Szakkönyvtár jóvoltából kölcsönkaptam egy 2015-ös Ipad Pro táblagépet, hogy fel tudjam mérni, személyes webarchiválásra miképpen lehet használni iOS rendszerű táblagépes alkalmazásokat. A tapasztalatokat írásos összefoglalóban igyekszem megosztani majd.

Előkészületben egy általános áttekintés a skandináv könyvtárakról a nemrégiben indult Észak című folyóirat számára, melynek tehetséges fiatal szerkesztőgárdája bámulatra méltóan irányítja rá a figyelmet a skandináv kultúrális és tudományos élet különféle összetevőire.

Elfogadták a phd szigorlati bizottságot, magát a szigorlatot magamnak kell megszerveznem, annak is neki kell állni már. Ha azon túl leszek, állhatok neki a disszertációnak. Remélem a webarchiválás szemantikus webes eszközökkel történő támogatását jól fel fogom tudni dolgozni majd. Az lenne az igazi, ha külső segítséggel valami mintafejlesztéssel is sikerülne előállni azt bizonyítandó, hogy az információkeresési módszerek fejlődése mennyit segíthet az archivált webes anyagok tartalmi feltárásában.

Április-májusban kerül sor az első webarchiválás tanfolyamra a Könyvtári Intézetben, ha lesz elég jelentkező a témára. Szintén a résztvevők létszámától függően április végén egy tutoriált is tartanánk a témában a Networkshopon Győrben.

Idén ismét európai helyszínen, Athénban lesz az IFLA konferencia. Beadtam a nemzetközi pályázatot, illetve leadom a magyar támogatási pályázatot is az MKE felé. Remélem meg tudjuk ismételni a nagy sikert aratott lengyelországi tevékenységünket Hellászban is.

Ennyi teendő mellett nem merek semmit ígérni, de igyekszem odafigyelni erre a blogra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük