Megújult a netmusik szolgáltatás Dániában

A korábbiakhoz képest néhány új vonással gyarapodott a Bibliotekernes netmusik online zenei kölcsönzőkönyvtári szolgáltatás Dániában.  A szolgáltatásról korábban már írtam, így most csupán az újdonságokra szorítkozom.  Tehát először is radikálisan megnőtt a kölcsönözhető zenei produktumok mennyisége, köszönhetően a nagy nemzetközi kiadói multikkal történt megállapodásnak. Jelenleg 123725 album és 1 646 173(!!!) szám kölcsönözhető  dán online zenei könyvtárból. Ráadásul a szolgáltatás sikerén felbuzdulva az összes közkönyvtári fenntartó önkormányzat beszállt a buliba, így alanyi jogon ingyenes beiratkozás révén bárki számára elérhető e szolgáltatás.
A dán polgár (illetve a tartózkodási engedéllyel és dán személyi számmal bíró közkönyvtárba beiratkozott külföldi) így szépen elvándorolhat a netmusik webhelyére. Összeválogatja, hogy 1 hét időtartamra mit kíván kölcsönözni a választékból.  A válogatás végén aztán rákattint a kölcsönzés érvényesítését biztosító linkre. Egy új ablakban kiválasztja, hogy mely közkönyvtárnak,illetve a projektben résztvevő egyéb könyvtárnak a beiratkozott felhasználója. Az adatok megadása után megjelennek a kikölcsönzött számok letöltési linkjei, s egy opció, hogy az egyenkénti letöltögetés helyett összetömöríti a rendszer zip formátumban a hallgatnivalót. A letöltés és kitömörítés után a windows media playerben a számok első lejátszásakor aktiválódik a kölcsönzési licensz, mely onnantól 1 hétig érvényes. Megszűnt tehát a kölcsönözhető számok mennyiségi limitje, s az ehhez kapcsolódó eltérő kölcsönzési határidők, (x darab szám 1 hétig, x darab szám 1 hónapig) továbbá ráér azután bejelentkezni a rendszerbe miután összeválogatta az ember a hallgatnivalót, míg korábban csak a loginképernyő után találkozhattunk a szolgáltatás kezdőoldalával. Így erősödik a marketing. Bárki szabadon megismerkedhet a szolgáltatással, s rádöbbenhet arra, hogy milyen előnyei is lehetnek a könyvtári tagságnak amennyiben kölcsönözni szeretne, s nem iratkozott be még.
Hosszabbításra 1 alkalommal van lehetőség, ehhez viszont újra le kell tölteni a fájlokat. A lejárt licenszű fájlok többé nem hallgathatóak meg s törölhetők a gépről. A WMP egyébként beépített opcióként tartalmazza, hogy azzal kompatibilis hordozható lejátszókra kiírhatóak legyenek a számok, s ilyenkor vándorol a licensz is (ami azért érvényes marad a PC-n is a akölcsönzési idő lejártáig).  A legtöbb közkönyvtárban kölcsönözhetők is hordozható lejátszó kütyük letéti díj ellenében. Így aztán benne vannak a buliban a készülékgyártók is.  S itt értünk el egyben a rendszer komoly hiányosságához. A hatalmas választék ára a windows alapú másolásvédelmi technológia, mely kirekeszti a más oprendszerek használóit a szolgáltatásból. A Könyvtári Figyelőben is  megjegyeztem már, hogy persze készült olyan program, mellyel a WMP 10-es verziója, illetve néhány 11-es változat használatakor a legálisan (a program csak érvényes licence-szel bíró fájlokat tud manipulálni)  kikölcsönzött zenék duplikálhatók a másolásvédelem feloldásával. Így persze elvész az időkód, a szám pedig minden oprendszeren szabadon lejátszhatóvá és konvertálhatóvá válik. Ebből is látszik, hogy minden védelmi rendszer előbb utóbb megkerülhető. Másrészt viszont ezt a trükköt vista alatt már igen nehéz megcsinálni, manipulálni kell a media player verzióival, s még egy pár dologgal, mai nem az átlagfelhasználó szintje.  S nyilván ha tömegek vinnék el ingyen a zenét, a kiadók sem lennének a könyvtárak partnerei e szolgáltatásban. Mindenesetre a netmusik eddig hatalmas sikertörténet, s jó példa arra, hogy a könyvtári szolgáltatói hálózat, a fenntartók és a piaci szereplők egész sikeres szolgáltatási modelleket állíthatnak fel ha megvan bennük az innovatív hajlandóság minderre.

Egy hozzászólás “Megújult a netmusik szolgáltatás Dániában” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük