Három nap gyorsmérlege

Az alábbiakban szűkreszabott gyorsmérleget készítek. Sok mindenről adtam már hírt szóban s képben a facebookon is. Augusztus 19. szép csendben lezajlott. Megint a  délutáni önkéntes csapatban voltam. Nem jött annyi konferencia vendég mint amennyire számítottunk, de néha egyszerre 10-15-en bukkantak fel csapatokban. Akkor azért mindenkinek gyorsan kellett pörögnie.

Augusztus 20.-án pompás gálaműsorral indult el a konferencia amo Wrocław sokszínű rengeteg örömmel és keserűséggel tarkított történetét idézte fel.

A programkavalkádban csak jó előre felkészülve lehet tájékozódni. Délután az IFLA linked data szabványokkal foglalkozó ülésszakán kezdtem majd belelóstoltam az azzal egyidőben zajló OCLC szelció programjába is. Előbbin remek bevezető összefoglaló zajlott le arról, hogy miképpen formálják illetve alakítják át az IFLA szabványait, milyen kihívásokat hoz a nyílt adatok kezelése magával. Utóbbiban pedig visszatekintésre került sor az OCLC történetére, általános jövőbe mutató fejlődési trendeket vázoltak fel, illetve rengeteg könyvtári fejlesztési projkektet mutattak be a világ minden részéről melyekben partner volt az OCLC. Tegnap kiállításmegnyitó ma pedig poszterbemutatók voltak délután. 139 poszter őrült nagy szám, alig lehetett elférni a folyosón a poszterzónában. Másrészt kiállítókból keveaebb volt mérsékeltebb jelenléttel mint láttam. Elég feltűnő volt pl. az Elsevier hiánya. A poszterek között tobzódhattam a jobbnál jobb finn és skandináv információs műveltségi területeket illetve egyes könyvtári szegmenseket megcélzó fejlesztèsi projektek között. De feltűnő a rengeteg kitűnő szerb projekt is a könyvtári konfliktuskezeléstől a gyermekeknek kitalált könyvtárba bevonzó kalandjátékig. Ez is azt mutatja hogy a megfelelő szakmai és társadalmi attitűdökön legalább annyi múlik mint a pénzügyi háttéren.

A mai nap folyamán számos nagy formátumú IFLA projektről esett szó. Mindenkit bíztatnék arra, hogy szavazataival véleménye kifejtésével  szálljon be az IFLA globális konzultációs projektjébe. S ugyancsak fontos lenne az IFLA világtérképet friss és releváns magyar adatokkal feltölteni.

Érdekes volt ma még a szerzői jogi szekció eleje is ahol a fair use szakpolitikai szabályozási háttere kapcsán 7 perces rövid prezentációk tárták fel egymással is vitázva a témakör mindenféle vonatkozásait.

Rengeteg ismerőssel sikerült találkozni. Este egy remek hangulatú vacsorán vettem részt Wrocław egyik legpatinásabb éttermében a Városháza szívében. Itt a  sheffieldi, információs műveltség kutató legendássá vált professzorral  Sheila Webberrel beszélgettünk kellemesen. Olyan projekten dolgozik amely a fiatal és az idősebb generációk közötti kommunikációt vizsgálja összefüggésben az ott is egyre gyengülő szociális hálóval. Arról is beszéltünk hogy mennyire fontosak a munkához kapott más területekről érkező külső impulzusok, az interdiszciplináris beállítottság. Be kell menni a napi munkához nem illeszkedő szekcióülésekre is pont ennek érdekében.

Ma este pedig kellemes pirogvacsorán vettünk részt a szintén az óváros főterén álló étteremben az ELTE lelkesen blogoló  mesterszakos hallgatóival ( Barbara, Fruzsina) valamint Koreny Ágival.

A konferencia számos érdekes témával folytatódik holnap is a délutánt önkéntes munkával töltöm utána pedig kulturális est lesz. Új bejegyzésre tehát holnapután előtt nem nagyon lesz időm majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük