A hasznos európai könyvtári összefogás kitűnő eredménye: Az EOD projekt

Az Európa szerver E-TEN (információs társadalom közösségi fejlesztési program) oldalain október hónap projektje az EOD (E-Books Digitisation On Demand avagy E-könyek digitalizálása felhasználói igény szerint) projekt lett. Nagy öröm olvasni egy olyan felhasználóbarát könyvtári projekt elismeréséről, melynek 8 európai ország 13 jelentős könyvtára a részese (köztük az OSZK illetve a Dán Királyi- Nemzeti-Egyetemi Könyvtár is).

Miről is van konkrétan szó? Európában egyre nagyobb igény mutatkozik a már nem jogvédett régebbi dokumentumok (itt elsősorban könyvekről beszélünk) iránt. Innen jött az ötlet, hogy spórolni lehet a digitalizálási erőforrásokkal, akkor, ha az olvasóra bízzuk, hogy a könyvtár mit digitalizáljon. S akkor már legyen cél az is, hogy minél nagyobb európai szintű könyvtári választék álljon a rendelkezésére. Az olvasó elégedett lesz, a könyvtár bevételhez jut, a digitalizált művet, pedig tovább értékesítheti újabb olvasóknak, illetve elhelyezheti állományában. Ez a gondolat hordta ki magából az EOD projektet, melynek segítségével a résztvevő könyvtárak oldalain (legtöbbször közvetlen a katalógusból kiindulva az adott mű rekordja melletti közvetlen link segítségével) megrendelhető a kívánt dokumentum digitalizálása. A fizetés után (banki úton elektronikusan, vagy bent a könyvtárban) az átvétel történhet személyesen, illetve elektronikus küldemény (e-mail, vagy a megadott letöltési link) alapján. Nálunk az OSZK dokumentumairól készült másolatokért jogszabályi okok miatt sajnos be kell fáradni a könyvtárba.

Jó példája ez a kezdeményezés annak, hogy felhasználóbarát keretek között európai szinten is fejleszthetőek felhasználóbarát szolgáltatások.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük