Könyvfesztiváli benyomások

Nagyon jól sikerült rendezvénynek adott helyt a Budapest Kongresszusi Központ. A Nemzetközi Könyvfesztivál tényleg nemzetközi volt. A kanadai díszvendégség szerintem nagyon jó ötlet volt, gazdag könyvválasztékkal, sokszínű rendezvényekkel. A rendezvények és a könyvkiállítás (mely áttekintést adott a kanadai tudományos és szépirodalom teljes spektrumáról) szépen kiegészítették egymást.
Vasárnap igen nagy élmény volt részt venni a Polar Kiadó standján Karen Blixen fő művének bemutatásán. Az érdekes beszélgetést Für Anikó gyönyörű felolvasása foglalta keretbe. Azt hogy nálunk is létezik civil szellem, azt ékesen bizonyítja, hogy az északi irodalmi alkotásokat népszerűsítő kiadó honlapját egy olvasó rajongójuk készítette el- megér egy pillantást, ízlésesre sikerült- (http://www.polarkonyvek.hu) A folytatásban a Dán Kulturális Intézet remek programja következett mely a Forrás folyóirat dán tematikus számát mutatta be. Esterhás Péter Dániában élő műfordító-színész igen kellemes orgánuma zengte be a termet. A részletek felolvasását megelőzően, pedig az Elte bölcsészkarának dán lektora adott rövid tömör, de igen találó ismertetőket angolul az alkotókról és műveikről. Sajnos az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának dán résztvevője nem tudott eljönni. Remélem hogy teljes művét minél hamarabb olvashatjuk majd magyar fordításban is, éppenúgy mint a magyar vonatkozásokkal bőven megtűzdelt Hanne Vibeke Holst által írt regényt.
Az északi élményeken túl el kell mondanom még, hogy szombaton igen nagy benyomást tett rám a Spiró György-Dés László-Sárkány Győző hármas. Felolvasás, zene és grafika gyönyőrű hármasa varázsolta el az ember összes érzékszervét. S akkor még nem is beszéltem Umberto Ecoról, akinek élvezetes sziporkázását sajnos beárnyékolta a kissé dilettáns Európa Kiadó-s rendezvényszervezés (vonatkozik ez a nyitóbeszélgetésre, s az Európai Matinéra egyaránt). Nagyon szép dolog irodalmi nagysággal beszélgeni, illetve az egy kiadóhoz kötődő fiatal írókat népszerűsítő fiatal írókat bemutani. Ehhez azonban megfelelő beszélgetőpartner kellett volna a nyitóbeszélgetésen, illetve megfelelő társalgási koncepció a matiné esetén. Ezek után a tényleg remek művek mellett kicsit rossz szájízt szült bennem az Európa Kiadó fesztiváli nagydíja. Ennyi problémázás azonban még bőven belefér e rendezvény kapcsán. Remélem jövőre hasonló kellemes élményekkel gazdagodhatunk majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük