15. Társadalmi igény szerint frissülő szolgáltatások a fizikai könyvtári térben

Dániában az utóbbi két-három évben megszaporodott azon innovatív városi közkönyvtárak és fiókkönyvtárak száma, melynek vezetése a hagyományos kereteken túllépve, újszerú kísérleti terepnek tekinti intézményét. Ezekből a kísérletekből szemezgetünk most.

Frederikshavn kikötővárosban a Hjoerringi közkönyvtárral együttműködve, a Dán Könyvtári Hatóság által támogatott kísérletbe kezdtek. Gyermekek számára ún. flexibilis kerek tereket alakítottak ki, ahol békésen megférnek egymás mellett, a játék, a rajz, a zenélés, a mese különböző formái. A tér azért flexibilis, mert az igénybe vett terület nagysága az épp adott tevékenység függvénye. Hjoerringben egy régi könyvraktár helyén egy színházszerű teret alakítottak ki szintén gyermeke számára „légy az, aki lenni akarsz, tedd azt amit szeretnél” jelszóval. Például be lehet bújni a Nagy Könyvbe hallgatni mások történeteit, vagy elmesélni a sajátod. A különleges polcok birodalma és a filmes zóna képek és hangok különleges élményszerű kavalkádját nyújtja az érdeklődő kicsinyeknek. Egyben kitűnő terepe az audiovizuális nevelésnek. A könyvtár a szórakozás mellett már kicsi kortól a tanulás kedvező terepe is igyekszik lenni.

Az aalborgi városi könyvtári hálózatot úgy alakították ki, hogy a fiókkönyvtárak szervesen idomuljanak az adott lakókörnyezet igényeihez. Így szinte nincs két hasonló fiókkönyvtár, a magas szintű differenciálás valósul meg. Haraldsundban például a fiókkönyvtár átköltözött a helyi vízi és kulturális központba, mely különleges ötvözetét nyújtja a kulturális, a vízi és testedző élményeknek is. A nyitva tartás is rugalmasan alakul a rendezvényekhez, s a látogatók számához mérten. Az ugrásszerűen megugró kölcsönzési kedv igazolja vissza az ötlet helyességét. A központi könyvtárba érkező olvasókat plazmaképernyős pihenő és bemutatózóna kápráztatja el, ahol megismerkedhetnek a központi könyvtár nagy fizikai terének, s az érdekesebb fiókkönyvtárak szolgáltatási skálájával is.

Aarhusban a kikötő közelében 2012-re elkészülő új városi főkönyvtár a multimédiás szolgáltatások fejlesztésére fókuszál, különleges hang és zenei élmények nyújtásával mintegy megfoghatóvá téve a jövő könyvtárát. A mostani épületben 4 főfunkció köré rendezték a tereket 2004-től: Zenei tér, Információs tér, Irodalmi tér, s a szabad tevékenységek tere. 2006-tól itt a szolgáltatások széles spektrumát bemutató érintőképernyős infogaléria jelenik meg (egyebek közt a koppenhágai Királyi Könyvtár és az Alexandra Institute nevű magáncég együttműködésével) ahol arra is lehetőség van, hogy a számára releváns információkat bárki hazaküldje elektronikus postafiókjába.

Egy szupermarket tetején tágas térben helyezkedik el a naestvedi városi könyvtár. Itt a hatalmas világos terekben a folyóiratolvasó és a számítógépes munkaállomások segítségével szinte egybeolvad a fizikai és a virtuális tér kínálata. Mesterien használják ki, a magasan fekvő gyönyörű üveghomlokzat mögötti látvány hatását a kulturális tevékenységekre.

A legmélyebb benyomást mégis a tavaly év elején átadott koldingi városi könyvtár épülete teheti az emberre. A kölcsönzőautomaták térségében hatalmas hírfal helyezkedik el, ahol sorbanállás közben (vagy egyszerű érdeklődésből) figyelemmel lehet kísérni 6 hírtelevízió tematikus blokkokba szerveződő műsorát. Hamarosan headsetek segítségével a hangélmény is adott lesz. Ezután egy nagy nyitott térbe érkezik az ember, ahol a folyóiratolvasó, valamint a kiállítások kapnak helyet. A földszinten helyezkedik el a két gyermekterem. Az egyik az öt éven aluliakkal szeretteti meg a képek, hangok, mesék világát. A másik pedig kivetítővel, számítógépekkel, felolvasó délutánokhoz használatos dobogókkal, színházasdihoz illő paravánokkal, s ehhez illően pillanat alatt összeállítható öltözővel csábítja az ifjú korosztály képviselőit. Természetesen az épületben helyet kap számítógépes labor, bemutatóterem kivetítővel és plazmaképernyővel. A legnagyszerűbb érzést mégis az ún. oázisok nyújtják mindenfelé, ahol lazíthatnak, olvashatnak, szórakozhatnak tanulhatnak szabadon a városi polgárok, kedv és szükség szerint szép klasszikus bútorok környezetében.

Innováció és tudás találkozik e könyvtári terekben, amelyek bárki előtt nyitva állnak, mintegy szimbolizálva a dán társadalom integrálóképességét. A könyvtárakban mindenki egyénileg, de társadalmi, közösségi szinten is megtalálhatja a számítását. A tanulás, munka, a szórakozás, a könyvek, újságok, folyóiratok, az audiovizuális és a virtuális szolgáltatások ötvözete egyfajta pozitív életminőséget sugall mindenki számára. Kulturális és helyi, regionális identitásképző teret nyújt. Ahol megvan mindennek a maga helye, funkciója, mégis az egyén, illetve egyének közössége dönti el, hogy mihez kezd a felkínált lehetőségekkel- megjelenítve és formálva környezetét, identitását. (Jens Lauridsen cikke alapján az idézett tanulmánykötetből).

Kapcsolódó Linkek:

Bibliotekspressen: (dán nyelvű könyvtári szakfolyóirat) www.bibliotekspressen.dk

Experimentarium: www.experimentarium.dk (Angolul is)

Frederikshavn, Könyvtár: http://bib.frhavnkom.dk/

Hjørring, Könyvtár: www.hjoerringkom.dk/sw4105.asp

Det nordjyske Landsbibliotek, (Észak-Jütlandi Regionális Könyvtár) Aalborg: www.njl.dk (Angolul is)

Haraldslund, Könyvtár: www.njl.dk (angolul is)

Kolding, Könyvtár: www.koldingbib.dk/

Nordsømuseet: www.nordsoemuseet.dk/ (angolul is)

Næstved, Könyvtár: www.naesbib.dk/

Aarhus Kommunes Biblioteker (Aarhusi kistérség könyvtárai): www.aakb.dk/ (angolul is)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük