Szubjektív összegzés az idei Vándorgyűlésről

Miskolc nagyon jó házigazda volt. A kampuszon könnyen elérhető távolságban a különféle egyetemi épületek a szállásoktól. A szervezők csupaszív segítőkészségét nagyon jó volt megtapasztalni. Sokat segített a bérelt különbusz, ami behozott minket a vasútállomásról a kampuszra. Az egyik legértékesebb program számomra, rögtön megérkezésem után az Avason található iskolai könyvtárak meglátogatása volt. A délutáni könyvtárlátogató túra pedig a városi és megyei könyvtárba, illetve a református műemlékkönyvtárba a könyvtárak felfedezése mellett jóízű eszmecserére adott lehetőséget néhány kollégával, s különösen a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban dolgozó Csikász Nagy Ágival, aki most kezdett el ismerkedni a Vándorgyűlések szakmai környezetével.

Az Avason tett kirándulás összes anyaga elérhető a Könyvtárostanárok Egyesületének honlapján. A jezsuita gimnázium könyvtárának meglátogatása mellett felmehettünk az épület tetején lévő csillagvizsgálóba is, s belenézhettünk szakavatott csillagász irányításával a profi iskolai távcsőbe. Olyan iskolát láttunk, ahol minden a fiatalok kényelmét szolgálja. Jól felszerelt könyvtár pazar gépteremmel, a kollégiumi közös helyiségek tele babzsákokkal könnyen átrendezhetően.

Megtekintettük az Avasi Gimnáziumot is, ahol igazi különlegesség, hogy csupán egy ajtóval elválasztva egymástól két különféle könyvtár fogadja látogatóit. Az iskolának szép galériás könyvtára van (ahol a könyvtári bútorok beszerzésekor azért kikérhették volna a könyvtárosok véleményét is…) az ajtó másik oldalán pedig a megyei-városi könyvtár avasi fiókkönyvtára található. Sok-sok programot szerveznek különféle generációk számra, mert ebben a városrészben a legkisebbek és a nyugdíjasok is nagy számban képviseltetik magukat.

Délután a városi-megyei könyvtárban főként a belső terek formálása, illetve a gyermekkönyvtári design tetszett, a református műemlékkönyvtárban pedig sok-sok értékes kötetet csodálhattunk meg.

A nyitó plenáris ülésnek a szokásos protokoll melletti elegáns mozzanata volt a múltba történő visszatekintés, az egyesület korábbi elnökei szakmai teljesítményének felidézése. Igen örültem csupaszív PhD témavezetőm Eszenyiné dr. Borbély Mária, illetve a szervezőcsapatot irányító, szinte végtelen energiával és jókedvvel bíró Espán Edina kitüntetésének.

Nagyon erős előadások voltak a kisplenáris ülésen, bánhatja aki lemaradt róluk.

Péterfalvi Attila, az Adatvédelmi és Információszabadság hatóság elnöke adott áttekintést a hamarosan bevezetésre kerülő egységes európai uniós adatvédelmi szabályozás kereteiről, mely a könyvtárak adatkezelési gyakorlatát is meghatározza majd a későbbiekben, bár rájuk közvetlen hatát keveset gyakorol majd.

Gerencsér Judit a Kúria könyvtárának vezetője, az MKE főtitkára pedig egy négyfős könyvtároscsapat dániai szakmai tanulmányútján keletkezett benyomásairól adott számot. E blog olvasói, főleg a régebbi bejegyzések révén bőven kaphattak már ízelítőt abból, hogy a dán könyvtári rendszer milyen hatékony és színes, az állampolgárok mindennapi boldogulását és kikapcsolódását segítő szolgáltatási kínálattal bír. Mindig örömömre szolgál, hogy újabb és újabb kollégák szereznek lehengerlő benyomásokat a skandináv országban. Jó lenne ha a magyar társadalmi környezetben is minél több dolgot át lehetne ültetni az ottani szolgáltatási szemléletből. Az itthonitól alapvetően eltérő szolgáltatásközpontú paradigma ugyanis a fő sikerük titka elsősorban, a megfelelő anyagiak rendelkezésre bocsátása enélkül semmit sem érne.

A délelőtti szekcióülések közül a jogi szekciót választottam mert itt sok szó esett a határontúli magyar könyvtárak munkáját segítő rendezvényekről, ösztöndíjprogramról, a nyugati magyarság írásos örökségét hazajuttatni segítő MIKES programról (OSZK-s kollégáim Dányi Éva és Maczelka Árpád révén). Haraszti Katalin összefoglalta az IFLA-HUN levelezőlista történetét. Moldován István pedig élénk figyelemmel kísért előadást tartott a webarchiválási projektünkről. Sajnos ezek után munkatársaim után sietve lemaradtam Rózsa Dávid a könyvtári statisztikai gyakorlat változásait taglaló előadásáról, de nagy érdeklődéssel várom majd a további fejleményeket.

Délután munkamegbeszélést tartottunk Drótos Lászlóéknál Miskolctapolcán, ezért a szekcióülésekről akkor elmaradtam, miként a záró plenárisról is. Így is teljesnek éreztem azonban a szakmai élményeket.

Pénteken privát kirándulást tettem Lillafüreden, ahol sok kollégával találkoztam össze, majd ellátogattam a miskolctapolcai barlangfürdőbe is. A városi-megyei könyvtár munkatársai lehetővé tették többünk számára, hogy ott hagyhassuk napközben a holmink náluk, amiért nagy-nagy köszönet jár. A visszaút is nagyon kellemesen telt könyvtáros társaságban. Miskolc turisztikai kártyakínálata, a letölthető pdf alapú kártyával s a QR kód használatával a mobil kijelzőről bemutatva mintaértékű kellene hogy legyen országos szinten is. 5600 ft.-ért megkaptam mindent ami egy egynapos kiránduláshoz kell: tömegközlekedést, kisvonatot, barlangtúrát, fürdőbelépőt együtt.

Jövőre Keszthely szuper helyszín lesz, reméljük sok-sok élménnyel leszünk ott is gazdagabbak s nem csak a Balaton közelségéből adódóan, bár az persze remek hozzáadott érték lesz a bájos s általam gyermekkoromtól kezdve olyannyira ismert zalai dombvidék hangulatához…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük