Korszerű és ingyenes könyvtári felhasználói e-learning alkalmazások: SWIM és Internet Detective

Két érdekes angol nyelvű ingyenes e-learning alkalmazásról adok most hírt. Az egyik neve SWIM, teljesen dán fejlesztés, s több nemzetközi díjat is nyert már. Végigvezet a könyvtári elektronikus és hagyományos információkeresés folyamatának rögös útjain. Neki állsz összeállítani egy dolgozatot, tanulmányi projektet. A mostani információdömpingben fokozott jelentősége van annak, hogy el tudd választani az ocsút a búzától, hogy valóban releváns információkkal dolgozz. Ki kell tudnod választani a megfelelő adatbázisokat, virtuális alkalmazásokat. Megfelelő koncepció keretében történő hatékony használatuk jelentősen megkönnyíti a munkát. Rengeteg időt lehet velük megtakarítani. Ehhez azonban megfelelő mérékű információkezelési gyakorlat és jártasság szükséges. Ennek alapjait sajátíthatod el játékos formában e kurzus révén. Menetközben rendszeresen válaszút elé kerülsz, miközben virtuális csoporttársakkal kell együttműködnöd. A végén pedig részletes összegző visszajelzést kapsz arról, hogy mennyire célravezetőek és hatékonyak az általad választott alternatívák.
A másik alkalmazás Internet Detective névre hallgat és az internetes források felelős használatára tanít meg. Ez angol (manchesteri) fejlesztés, azonban én a Dán Nemzeti Könyvtár oldalain akadtam rá. A webes információszerzési gyakorlat elmélyítésén túl (a nyilvánvaló világhálós csapdák, téves információforrások elkerülése pld.) útmutatást ad a dokumentumok jogszerű használatára is, hogy ne essünk például plagizálás, szerzői jog sértés vagy rossz típusú idézési gyakorlat használatának bűnébe.
A két alkalmazás igen jól kiegészíti egymást, aki néhányszor végigrágja magát rajtuk már igen otthonos módon fog mozogni az internetes információkeresés világában. Bárki használhatja ezeket, foglalkozástól és korhatártól teljesen függetlenül. Sok tapasztalattal gazdagodhat általuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük