3. Az izlandi integrált könyvtári rendszer

Most már tehát konkrét példákkal folytatjuk a múlt héten idézett közös északi ismertető tanulmánykötetből való szemelgetést az integrált rendszerek új szolgáltatásai kapcsán. Izlandon (bármilyen meglepőnek is tűnhet első hallásra) a jelentős felhasználói számmal bíró könyvtárak mindegyike egységes integrált könyvtári rendszert használ. Az Izlandi Könyvtári Konzorcium (melynek project menedzsere, Árni Sigurjónsson írta a kötetbeli beszámolót) által megvalósított projekt az Aleph alapú Gegnir nevet viselő rendszeren nyugszik. A rendszer beszerzése nyilvános pályáztatáson alapult. A legkülönfélébb könyvtártípusokban 200 intézményt szolgál ki a Nemzeti Könyvtártól kezdve tudományos és közkönyvtárakon át az állami szféra intézményein át (pl. Parlament és a Nemzeti Bank könyvtárai) iskolai könyvtárakig bezárólag. 2003-ban mintegy 10 intézmény csatlakozásával indult a nyilvános katalógus felület, egy évre rá az intézmények száma már megtízszereződött. 2005 augusztusára pedig az authority rekordok egységesítése is befejeződött. A fejlődés azonban nem zárult le. Számos kormányzati és iskolai intézmény vár még a csatlakozásra. A verzióváltással pedig telepítésre kerül a központi Z 39.50 szerver és az SFX link szerver is a tagkönyvtárak számára. Azegységes rendszer lehetővé tette az egységes olvasói kártyák használatát.
Természetesen az egyes intézmények külön-külön felhasználói profilokat és beiratkozási díjakat alkalmazhatnak. A katalogizálási modul egységes volta, s az olvasói személyes felhasználói adatok jórészének egységes kezelése így is rengeteg fölösleges munkától kíméli meg a tagintézményeket. A közkönyvtáriszférában azonban napirenden van az egységes beiratkozási rendszer kiépítése is.
A legnagyobb előrelépésre a könyvtárközi kölcsönzés rendszerében van szükség. Nincsenek egységes tarifák, a felhasználók pedig habár látják az összes intézmény rekordjait a saját könyvtárukéi mellett, nem tudnak közvetlenül könyvtárközi kölcsönzést kezdeményezni. Utóbbi sok félreértéshez is vezet a könyvtáros-olvasó kapcsolatban. Esély van azonban arra, hogy a könyvtári szolgáltatások díjainak és a könyvtárközi kölcsönzés tarifájának és szolgáltatásának országos egységesítésével, s a közvetlen könyvtárközi felhasználói kérések lehetővé tételével teljesen összhangba kerül a közös integrált rendszer funkcionalitása és a mindennapi szolgáltatási gyakorlat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük